16/10/2020.

70 СТИПЕНДИЈА ЗА ДЕФИЦИТАРНА ЗАНИМАЊА И ОДЛИКАШЕ


Градоначелник Приједора расписао је данас конкурс за додјелу стипендија ученицима средњих школа за школску 2020/21. годину. Град додјељује три врсте стипендија: према социјалном статусу, дефицитарности занимања и успјеху у школи. За ученике дефицитарних занимања додјељује се 35, а за одликаше такоде 35 стипендија, док према социјалном статусу број стипендија није ограничен, рекао је Стевица Дроњак, шеф Одсјека за образовање, здравство, социјалну заштиту и невладине организације.

– У Одјељењу за друштвене дјелатности израђен је једноставан захтјев, који ученици лако могу да попуне, а на полеђини захтјева набројана је сва потребна документација – рекао је Дроњак, апелујући на родитеље и ученике да документација буде потпуна, како не би одбијали пријаве због формалних недостатака. За стипендије за дефицитарна занимања могу конкурисати ђаци са просјеком оцјена 3,50 и више, који се школују за техничаре информационих технологија, мехатронике, електроенергетике или CNC технологије, те ауто-електричари, ауто-механичари, вариоци и обрађивачи метала резањем.

Стипендије за успјех у школи могу остварити одликаши који су завршили претходне разреде средње школе са просјеком 4,5 и више. Право на стипендије према социјалном статусу могу остварити дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до пете категорије, дјеца без оба родитеља, дјеца самохраних родитеља, дјеца чији су један или оба родитеља незапослени и са утврђеним социјалним статусом, дјеца са инвалидитетом која су корисници права на туђу његу и помоћ, дјеца из породица са четворо или више дјеце и дјеца родитеља са статусом цивилне жртве рата или која су и сама цивилне жртве рата. Сваки кандидат пријаву може поднијети за само једну од ових стипендија, под условом да не прима стипендију из других јавних извора.

Због измјене Правилника, студенти и ученици који су остварили право на стипендију у прошлој школској години, поново се морају јавити на конкурс, док се стипендистима из ранијег периода стипендија аутоматски продужава. Што се тиче мјесечног износа, градоначелник ће по обављању комплетне процедуре донијети посебну одлуку којом ће утврдити висину стипендије за средњошколце, а она сигурно неће бити мања од досадашњих 70 КМ, – појашњава Стевица Дроњак.

Конкурс за студентске стипендије биће објављен по окончању испитних рокова на факултетима, средином новембра. Приједор је први град у Републици Српској који, од ове године, даје стипендије и за студенте на 2. и 3. циклусу студија. Приједлог је да се изабере по 10 најбољих студената са 2. и 3. циклуса, те да се студентима на мастерс студију додијели 3.000 КМ у једној транши, а онима на докторским студијама по 5.000 КМ.

За стипендије ученика и студената у школској/академској 2020/21. години из градског буџета биће издвојено 800.000 КМ. Јавни конкурс је објављен у данашњем броју „Козарског вјесника” и на интернет страници Града Приједора www.prijedorgrad.org.

infoprijedor.ba