7/11/2021.

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ДОДЈЕЛУ СТИПЕНДИЈА УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА


Град Приједор расписао је данас јавне конкурсе за додјелу стипендија ученицима средњих школа и студентима првог циклуса студија за школску и академску 2021/2022.годину. Вршилац дужности начелника Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић је на данашњој прес конференцији позвала све ученике и студенте са територије града Приједора да се пријаве на актуелни конкурс.

– Град ће додијелити стипендије по три основа, и то према социјалном статусу, према дефицитарности занимања и према успјешности и сваки кандидат пријаву може поднијети за само једну од ове три врсте стипендија, под условом да не прима стипендију из других јавних извора – истакла је Касаловићева. Она је додала да је што се тиче дефицитарних занимања ове године новина и да је измијењен правилник да ученици односно студенти који испуне све задате услове предвиђене јавним конкурсом за дефицитарна занимања имају право на стипендију до краја школовања с тим да су у обавези да сваке наредне године доставе доказе у складу са општим и посебним условима.

– Правилником смо дефинисали да уколико ученици и студенти нису у прилици да лично поднесу пријаву да то могу да ураде родитељи, старатељи или овлаштено лице – рекла је Касаловићева. Она је истакла да ће градоначелник својом одлуком да дефинише износ стипендије сваке године , а до сада је висина мјесечне стипендије за студенте износила 120 КМ, а за ученике 70 КМ и исплаћују се током десет мјесеци у академској односно школској години.

– У буџету града за ову годину ставка за ђачке и студентске стипендије је 530.000 КМ, а планирамо да за наредну годину предложимо износ од 700.000 КМ узимајући у обзир да је у изради и правилник за стипендирање спортиста и очекујемо да до краја новембра тај правилник ступи на снагу и то ће обухватати све наше перспективне спортисте до 18 година као и лица са инвалидитетом – истакла је Касаловићева. Јавни конкурси објављени су у данашњем броју “Козарског вјесника” и на веб страници Градске управе гдје су доступни и обрасци, а конкурси су отворени 15 дана. За дефицитарна занимања и за ученике у средњим школама биће додијељено по 45 стипендија, а за дефицитарна занимања на академском нивоу и за успјех на првом циклусу студија по 55, док је број стипендија према социјалном статусу неограничен односно право на стипендирање по овом основу оствариће сви који испуњавају услове, без обзира на број пријаваљених.

prijedorgrad.org