29/5/2024.

ДРУЖЕЊЕ СА ЖЕЉКОМ ШОРМАЗОМ


Данас је на дружењу са нама био Жељко Шормаз - кореограф народних игара, умјетнички руководилац пјевачких група, умјетнички руководилац оркестра, директор Удружења за очување традиције и предсједник ОО Међународног фестивала фолклора „Козарско коло".

У овом дружењу говорио је о посвећености чувања и преношења народне традиције на млађе генерације те о важности очувања исте.

Говорио је о томе шта га је привукло свијету у којем је активан дуже од три деценије.

Испричао нам је занимљиву причу како је пуким случајем, ако случајност постоји, постао играч КУД-а.

Осврнуо се на лик и дјело Савана Руње, највећег ауторитета кореографа народних игара из Приједора те како му је био подршка и утицао на њега.

Поменуло се и да школски систем не посвећује пажњу традицији и етно наслијеђу, поредио је са Србијом и указао на значај КУД-а на овом пољу.

Удружење за очување традиције заузима велик дио Жељкове посвећености. На овом пољу је такође успјешан и тренутно је једини који посједује три лиценце: за кореографа, руководиоца пјевачке групе а и народних оркестара.

Лијепо је било слушати о Међународном фестивалу “Козарско коло”; како је настао, напредовао, гдје наступао, кога све угостио, како је уврштен у Свјетску организацију фестивала итд.

Жељко је позвао гимназијалце, који то већ нису, да се прикључе активностима којима је он заокупљен или да буду дио тима у реализацији фестивала.

Хељко, хвала Вам за поклоне.

Срећно у даљем раду и хвала што сте били наш гост!

Срећно!

Наши ђаци активни су чланови КУД-а, а најактивнији учесник пјевачке групе је наш проф. Дејан Карлица.