8/5/2020.

ОЦЈЕНЕ С ПОЛУГОДИШТА И РАДОВИ НА ДАЉИНУ ЗАКЉУЧИЋЕ ГОДИНУ


Иако је поједине просвјетне раднике збунило како оцјењивати ђаке током наставе на даљину, а да не дође до преписивања и како на прави начин вредновати њихово знање, из Републичког педагошког завода РС кажу да је важније ставити у фокус како ђаке научити да уче.
Надлежни из школа су поручили да није страшно и ако понешто препишу из доступне литературе јер треба знати и како користити изворе.
“Они неће ништа преписивати. Да би ученик преписивао, он поред себе треба да има другог ученика од којег може преписати, а у овом случају то није могуће. А да ли ће користити литературу која му је доступна, па нека користи, јер је један од циљева васпитања и обаразовања како ученике научити да уче”, рекао је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, након што су се у редакцију “Независних” обратили поједини просвјетни радници који су остали збуњени у вези с вредновањем знања ученика. Он је појаснио да се закључна оцјена за ученике у другом полугодишту ове школске године изводи из закључне оцјене на крају првог полугодишта, свих оцјена које је ученик добио од 20. јануара, када је почело друго полугодиште, до 10. марта, када је прекинуто извођење наставе у школи, свих оцјена које је ученик добио од 18. марта, када је почело извођење наставе на даљину, и које ће добити до краја школске године.
Дамјановић је истакао да је то довољан број оцјена које ће утицати на закључну оцјену, а да је извођење оцјене на крају наставне године дефинисано Правилником о оцјењивању ученика. Нагласио је да неће бити завршног тестирања и полагања тестова, јер то ни не пише у упутству и инструкцијама за праћење, вредновање и оцјењивање ученика, које су достављене школама, а у њима се налазе сви детаљи. Он каже да су највише нејасноћа код родитеља изазвале прве информације које су се појавиле на појединим порталима, гдје се појављују појмови тестирање, полагање испита, а у документима се то нигдје не спомиње.
“Просвјетни радници све нејасноће могу отклонити са директорима и стручним сарадницима у школи и инспекторима и просвјетним савјетницима у Педагошком заводу, а до сада се ниједан просвјетни радник није жалио Заводу”, каже Дамјановић за “Независне”. Он је појаснио да су датуми писмених провјера знања за ученике који прате наставу за даљину постављени да се не догоди да без икаквог плана велики број наставника тражи да ученици достављају своје радове истог дана.
Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа Добој, сматра да је већина ученика у школама имала барем једну оцјену до 11. марта, те да је законом преостала још минимално једна оцјена да се може закључити оцјена. “Ради се о такозваној формативној оцјени, формативно оцјењивање кумулативног карактера гдје оцјењујемо све. Пошто се ради у реалном времену преко Гоогле учионице, наравно да много ученика може да преписује и то је једна од могућности оцјењивања, јер ученик тиме прије свега има знање да дође до извора. Са друге стране, радило се много и на мотивацији ученика, морали смо избјећи онај систем да ученици уче за оцјену, сада желимо да постигнемо учење учења, како ученике да наоружамо алатима да сами долазе до извора знања”, каже Васиљевић и додаје да ученик не треба да зна неку формулу, него треба да зна примјену те формуле. Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије и директор Основне школе “Свети Сава”, рекао је да ће наставници имати сасвим довољан број оцјена за закључне оцјене.
“Када је у питању оцјењивање, наставници морају схватити да није ово настава у учионици. Што је сад толико битно преписивање? Наставници ни на часу не могу дефинитивно бити сигурни да ли је преписано или није. Може се ученицима, рецимо, дати временски рок на Виберу, на примјер, пет питања у року од 20 минута и у том року само да примају повратне информације. Уколико дијете препише за 20 минута, нека препише, треба знати и одакле преписати из литературе”, каже Попржен и истиче да треба знати и како користити литературу, те да је циљ да се дође до што квалитетнијег знања.М.Ковачевић/nezavisne.com