10/9/2018.

МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА У ГРЧКУ (31.8.-8.9.2018.)


-Још једна генерација матураната приједорске Гимназије боравила је у Грчкој на матурској екскурзији. Ово предивно путовање, које сваки гимназијалац нестрпљиво очекује скоро још од уписа у први разред, почело је у петак, 31.8.2018. године. Пут Грчке два аутобуса су кренула око 13 часова. Поред гимназијалаца, у аутобусима су били и матуранти музичких школа из Бањалуке и Приједора. Поред разредника свих пет одјељења, Данице Кнежевић, Невене Добријевић, Тијане Солдат, Дејана Карлице те Мирослава Ковачевића,са матурантима су такође путовали и вођа пута Илија Саџак, директор школе гђа Радмила Бијелић и секретар Свјетлана Вучен. Наредног дана око 13 часова матуранти стижу у Паралију и смјештају се у хотел „Paralia Inn”. У плану је била посјета Солуну у раним јутарњим часовима али због велике гужве на граници Србија-Македонија и кашњења од 3 часа одлучено је да се Солун и српско војничко гробље „Зејтинлик” посјети у повратку. Навече су ученици заједно са својим разредницима посјетили локалну дискотеку у Паралији. Дио ученика је ипак одлучио да остане на плажи и да вече проведе уз звуке акустичне гитаре.
-Сљедећи дан послије доручка кренуло се ка југу Грчке, тачније ка Лутракију. Успут смо посјетили православне манастире Метеоре који се налазе у близини грчког града Каламбаке, у западној Тесалији. Манастири су веома познати по свом несвакидашњем положају на стијенама-стубовима и сматрају се највриједнијом скупином манастира у Грчкој послије Свете горе. Метеори су и на списку културне баштине УНЕСКО. У Лутраки ученици стижу у вечерњим часовима, вечерају те се послије вечере упућују заједно са одјељењским старјешинама на прелијепу плажу града Лутракија. Иако су били уморни од напорног пута, дружење уз гитару поред плаже потрајало је до раних јутарњих часова.
-Сљедећег дана око 9 часова кренуло се у посјету граду Коринту и Коринтском каналу. Коринтски канал је морски канал који повезује Коринтски залив са Егејским морем. Име је добио по оближњем граду Коринту, који се налази на западном крају канала. Он раздваја полуострво Пелопонез од грчког копна и на тај начин га технички чини острвом. Потом смо посјетили Епидаурус. Епидаурус је древно археолошко налазиште, познато је по отвореном позоришту са изванредном акустиком. Некада је ту било светилиште античког бога Асклепија и чувено античко љечилиште. Уз панорамско разгледање, које је било пропраћено нарацијом о грчкој митологији од стране стручног водича, запутили смо се у Микену. Микена је археолошко налазиште у Грчкој, које се налази око 90 km југозападно од Атине, на сјевероисточном дијелу Пелопонеза. У другом миленијуму п. н. е. Микена је била један од најважнијих центара грчке цивилизације, војно утврђење које је доминирало великим дијелом јужне Грчке. Период грчке историје од 1600. п. н. е. до око 1100. п. н. е. назива се микенским периодом. Вратили смо се у Лутраки око 16 часова и остатак дана је био предвиђен за слободне активности.
-Наредни дан смо се запутили пут Атине, посјетили Акропољ и Национални археолошки музеј. Акропољ дословце значи „град на брду“. Рани насељеници су, ради одбране, бирали узвишено земљиште, најчешће брдо са стрмим странама, и та рана утврђења су у многим дијеловима свјета постала средиште великих градова који су се развијали у подножју. Најпознатији примјер акропоља је атински Акропољ, који је, због историјских асоцијација и познатих грађевина које су на њему саграђене, општепознат само као „Акропољ“. На Акропољу се налази Партенон. Партенон је храм посвећен грчкој богињи Атини, заштитници града Атине, изграђен у 5. вијеку п. н. е. на Акропољу. То је најзначајнија сачувана грађевина класичног стила, која се сматра врхунцем развоја дорског стила. Његове декоративне скулптуре убрајају се у најважнија дјела старогрчке умјетности. Партенон се сматра трајним симболом античке Грчке и атинске демократије, и спада у највеће свјетске културне споменике. Грчко министарство културе тренутно спроводи пројекат рестаурације и реконструкције Партенона.
-Шести дан је био предвиђен за слободне активности и ученици су уживали у чарима Лутракија, прелијепом мору и укусним гиросима.
-Седмог дана у 8 часова кренуло се пут Паралије. Успу смо посјетили Делфе и манастир Свете Петке. Делфи је археолошко налазиште и савремени град у Грчкој. У античка времена био је пребивалиште Делфске Сибиле, пророчице посвећене богу Аполону. Делфи су поштовани широм грчког свијета као мјесто камена, центра свјета. У унутрашњости или срцу храма делфског Аполона горио је (вјечни пламен). Послије битке код Платеје, грчки градови су угасили своје ватре и донијели су нову ватру из срца Грчке, Делфа.
-Осмог дана ученици су кренули пут Приједора. Успут су посјетили Вергину. Град Вергина је постао свјетски познат када је 8. новембра 1977. године, грчки археолог Манолис Андроникос ископао гробнице македонских краљева, укључијући и гробинцу Филипа II Макодонског, оца Александра Великог. Археолошки локалитет је препознат као древни изгубљени град Аигаи. Од 1996. године, Вергина је уписана на Унесков списак мјеста Светске баштине у Европи. Затим смо обишли Солун и српско војничко гробље „Зејтинлик” након чега смо се запутили пут Републике Српске гдје смо стигли наредног дана, односно у суботу око 10 часова прије подне. Да сумирамо, једно јако лијепо искуство које је протекло у најбољем могућем реду. Ученици су задовољни оним што су видјели и доживјели. Разредници имаји само ријечи хвале за понашање ученика који су показали право гимназисјко образовање и културу. Никаквих инцидената није било у хотелима, дискотекама и плажама. Вријеме је било свих 8 дана сунчано, тако да су нас и временске прилике послужиле и помогле да Грчку и њен антички дио доживимо у правом свијетлу. Управа школе, заједно са професорима је задовољна чињеницом да је туристичка агенција „Компас” из Бањалуке, са којом Гимназија сарађује већ неколико година, испоштовала све што је предвиђено и договорено. На крају, ово предивно путовање свакако остаје у једном дугом и лијепом сјећању ученика, професора и свију оних који су били дио ове прелијепе екскурзије.

М.Ковачевић